Winnaars Zwitserse Foundation Award
De jaarlijks uitgereikte Foundation Award voor Beste Jong, Zwitsers Architectuurbedrijf gaat dit jaar naar JOM Architects. Dit door Vectorworks gesponsorde programma, in samenwerking met ComputerWorks AG, lauwerde deze firma omwille van de wisselwerking tussen de 3 partners, elk met een eigen achtergrond en focus, hetgeen het productieve potentieel van een heterogene mindset demonstreerde.

Behalve op basis van de ingezonden projecten werd het eindoordeel van de jury ook gestoeld op een zelfbeschrijving van de bedrijven. Inzendingen werden dus beoordeeld op basis van hun designfilosofie en waarom deze ertoe doet. JOM Architects wist de waarden waarvoor ze staan het duidelijkst te beschrijven, dit zowel projectmatig als via de zelfbeschrijving.

De uitreiking is reeds aan haar zevende jaargang toe. Het hoeft bijgevolg geen betoog dat het aantal inzendingen jaar na jaar toeneemt. Andreas Kling, CEO van ComputerWorks Zwitserland, verwoordt het als volgt: “Wetende dat de Foundation Award de enige prijs is ter promotie van jonge Zwitserse ondernemers in de bouwindustrie, zijn wij zeer trots dat ze de laatste jaren een waar opstapje betekende voor veel getalenteerde architecten.”

Winnaars krijgen prijzen ter waarde van om en bij de € 22.000, inclusief een licentie voor Vectorworks Designer. De winnende kantoren werden gelauwerd tijdens een ceremonie in het Swiss Architecture Museum te Basel. Laatstgenoemde is dan ook sponsor van het programma.

JOM Architects

JOM Architects gelooft in de ontwikkeling van sterke concepten op basis van dialoog, dewelke ze vertalen naar de bouwomgeving. Michael Metzger, Philippe Jorisch en Stefan Oeschger van JOM wonnen de award voor hun design van twee projecten. Ten eerste voor de verbouwing van het ‘Villa Seeblick’, een huis in art nouveau stijl te St. Gallen, gebouwd in 1908 door Anton C. Buzzi. Binnen het bestaande huis ontwierp JOM twee nieuwe duplexen en verfriste ze de drie tussenliggende verdiepingen. Verder staat het gebouw op een helling, hetgeen JOM ertoe bracht een nieuwe, elegante brug te ontwerpen die zal dienen als nieuwe ingangsweg.

Het tweede project was een 85 jaar oud multi-familiehuis te Wetzikon, gelokaliseerd ter hoogte van een straathoek. Als onderdeel van de prijs produceerde art-tv.ch een videoprofiel van JOM Architects. Hierin bespreken de winnaars hun werk en firma. Onderstaande video is in het Duits, maar een automatisch gegenereerde Engelstalige ondertiteling kan worden ingeschakeld.

Lilitt Bollinger Studio

Tijdens de uitreiking eindigde Lilitt Bollinger Studio op de 2e plaats. Deze firma werd opgericht in 2013 en richt zich zowel op architectuur, producten en ambachten. De focus op producten en ambachten vindt haar wortels in Lilitt Bollinger’s achtergrond als designer en ontwikkelaar van draagtassen. Hierbinnen experimenteerde ze met vormen, materialen en systemen. Wat architectuur betreft focust ze op de ontwikkeling van kleine en mooie gebouwen en verbouwingen. De jury stond versteld van haar sterk persoonlijke relatie ten opzichte van elke taak, plaats en constructie, hetgeen naar voren kwam in haar ingediende projecten: de verbouwing van een appartement in een oud houten huis op Lake Brienz en een residentieel huis in Obstalden.

Jaeger Koechlin Architects

De 3e plaats werd uitgereikt aan Jaeger Koechlin Architects. Patrick Jaeger en Ariel Koechlin dienden verschillende projecten in, waaronder een in 2017 te bouwen kleuterschool te Wildenstein. Beide heren vertonen een designfilosofie waarbij de ruimtelijke kwaliteiten van architectuur worden gecreëerd doormiddel van conceptuele, abstracte ideeën. Hun gevoel voor ruimte en materialen, samen met hun overtuigende presentatie van hun projecten, werden ten zeerste bewonderd door de Foundation Award jury.

Meer informatie over de winnaars kan je hier vinden.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660