Vectorworks 2017 met de module interiorcad
Met interiorcad heb je een schrijnwerkatelier op je computer. De nieuwste versie voor Vectorworks 2017 introduceert enkele fantastische updates.

Naast de gekende 3D-gereedschappen voor sponningen, boringen en contourfrezingen stellen we je nu graag het plintgereedschap en de verstekfunctie voor. Met deze tools verbind je onderdelen - zelfs als ze elkaar nog niet raken. Aanvullend kan je een 3D-volume rechtstreeks omzetten tot een verstekmeubel. Via de 3D-macro voeg je bovendien aggregaatbewerkingen toe. Zo kan je elke mogelijke verbinding of freesvorm gebruiken in je ontwerp.

Deze flexibiliteit is er dankzij de volledig nieuwe ontwerpmethode voor kasten die in 2015 werd geïntroduceerd. De nieuwe kastenconfigurator genereert verschillende 3D-onderdelen, die je allemaal apart kan bewerken. Kasten zijn daardoor sneller parametrisch te ontwerpen en je kan ze moeiteloos individueel aanpassen. Of het nu gaat om een kabeldoorvoer, een uitsparing of een aanrecht: de mogelijkheden zijn eindeloos. Het opbouwen van een kastenbibliotheek wordt hierdoor enorm vergemakkelijkt.

Vectorworks heeft verder ook alles in huis om aantrekkelijke 3D-presentaties te maken. De houtmaterialen met realistische nerfstructuur dragen bij tot het fotorealisme van het geheel.

Eenmaal de kasten ontworpen zijn, kan je met het 3D-beslag objecten zoals scharnieren, lades, verbindingselementen en grepen toevoegen. Interiorcad zal hiervoor ook de CNC-gegevens genereren, naast een automatisch geïntegreerde zaaglijst. Met de aanvullende module VectorWop stuur je rechtstreeks een CNC-bank aan via exportformaten zoals WoodWop, Xilog Plus en meer. De opdeelzaag kan je dan weer aansturen via de gangbare formaten zoals Ardis-, OPCUT- en WoodWorks-bestanden (eva), of zelfs door middel van een eenvoudige Excel-lijst. Zelden was het zo eenvoudig om 3D-lades toe te voegen vanuit de beslagbibliotheken (Blum, Grass, Häfele en Hettich), scharnieren in te passen in een hoek, MiniFix-verbindingen te maken, of deuvels of schroefelementen samen te plaatsen. Kasten aanpassen kan je trouwens niet enkel via het Infopalet. Je kan ook met het gereedschap Vervorm object de kast of het Onderdeel op maat een andere maat meegeven door de uiteinden te verslepen. Het afplakken van zijden kan je ook via dit gereedschap manipuleren (bepaalde zijden afplakken, andere zijden dan weer niet bijvoorbeeld).

Binnen de nieuwe interiorcad voorzie je een getekend dossier moeiteloos van alle administratieve stukken. Naast de al vermelde lijsten voor processoraansturing kan je geïntegreerde rekenbladen (spreadsheets) gebruiken die het materiaalverbruik tonen, net als algemene stuklijsten, beslaglijsten of kastenlijsten.

Interiorcad 2017 maakt, naast kasten, ook gebruik van Onderdelen op maat. Deze bestaan uit plaatstukken die je onderling met verbindingselementen tot één constructieonderdeel samenvoegt. Vervolgens neem je deze constructieonderdelen (bijvoorbeeld een U-ombouw, een L-ombouw of omkasting) op in een ordelijke bibliotheek.

Eenmaal het ontwerp klaar is, genereer je vanuit het 3D-zicht doorsneden doorheen het project. Deze doorsneden kan je op hun beurt weer in perspectief weergeven zodat de aanpassingen na opmeting sneller zichtbaar worden. Pas je het basismodel aan, dan volgen alle snedes, aanzichten, beslagposities en dergelijke automatisch mee.

Je merkt het: we hebben ervoor gezorgd dat je meer dan ooit je creativiteit de vrije loop kan laten, en dit rechtstreeks in 3D. Met interiorcad 2017 ga je voor niet minder dan hét perfecte fotorealistische resultaat, terwijl je de constructie zonder enige tussenstap op de CNC-machine weet te realiseren.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660