Uitgelicht: nieuwe irrigatie-tools in Vectorworks 2017
Desondanks het groeiende belang van irrigatie-ontwerp binnen de tuin-en landschapsarchitectuur bestond er tot voor kort nog geen moderne ontwerpsoftware die voldoende aan deze vraag voldeed. Juist daarom hebben wij baanbrekende irrigatie-tools opgenomen in Vectorworks Tuin & Landschap 2017.

Op deze manier kan je je hele site ontwerpen in één programma, van GIS-data management tot de details van irrigatieleidingen, kleppen en hydrozones.

We zeggen niet dat je ons op ons woord hoeft te geloven. Daarom laten we namelijk Kellan Vincent aan het woord, een gelicentieerd irrigatie-specialist én vice-president bij Vincent Landscapes, Inc. "Vroeger, voor de release van Vectorworks 2017 moesten we steeds heen en weer schakelen tussen verschillende programma's opdat de kwaliteit van onze taken gewaarborgd zou zijn, hetgeen voor een enorm irritante workflow zorgde." Al die tijd ontwierp Kellan zijn landschappen met behulp van de 3D-modelleringsmogelijkheden van Vectorworks Tuin & Landschap, maar voor de irrigatie-plannen gebruikte hij de Land F/X's Irrigation F/X-module. Dit bracht enkele problemen met zich mee, zoals bijvoorbeeld de overgang van een site-specifieke BIM-software naar een algemene CAD-software die ervoor zorgde dat bepaalde informatie verloren ging, met enorm veel dubbel werk als resultaat.

Kellan en zijn team wilden de krachtige en parametrische 3D-modellerings- en BIM-mogelijkheden van de Vectorworks-software niet opgeven en stonden bijgevolg te popelen om aan de slag te gaan met de nieuwe irrigatie-tools. "Ik was aangenaam verrast door hoe goed het werkte. Wij doen veel aan terreinmodellering, hetgeen we zouden verliezen door over te schakelen naar een algemene CAD-software. Vanaf nu kunnen we ons geheel ontwerpproces beheren binnen Vectorworks en dat bespaart me in de eerste plaats enorm veel tijd. Vervolgens stelt het ons in de mogelijkheid om betere en informatierijkere projecten te creëren."

De vereenvoudigde berekeningsmogelijkheden zorgen ervoor dat Kellan kan gaan ontwerpen met het oog op duurzaamheid. Het is nu makkelijker om je ontwerpen aan te passen op basis van berekeningen omtrent het waterverbruik. Het kost dus veel minder tijd en moeite om een project op poten te zetten met een optimale water-efficiëntie.

Irrigatieplan eigendom van Vincent Kellan

Afgezien van het feit dat de irrigatie-tools nog maar enkele maanden geleden werden geïntroduceerd, heeft Kellan's team er al enkele projecten mee uitgevoerd. "Voor een residentieel landschapsproject gebruikten we de tools om een irrigatie-netwerk te creëren dat een beetje van alles in zich had.", aldus Kellan. "Dit systeem werd enkele weken geleden geïnstalleerd en de werkelijke debieten en drukwaarden kwamen dicht in de buurt van de berekeningen van Vectorworks Tuin & Landschap. Het is geweldig om mijn jongens een degelijk en leesbaar irrigatieplan te overhandigen."

De ware kracht achter de irrigatie-tools is volgens Kellan echter de geïntegreerde functionaliteit met alle andere functies van de Vectorworks-software. "Wat irrigatie betreft moet elk element écht werken of het hele systeem valt in duigen. Ikzelf vind dat alle tools uitstekend werken en waardeer vooral de eenvoud van hoe alle tools bij elkaar passen."

Wil je meer weten over onze nieuwe irrigatie-tools? Bekijk dan onze tutorial-serie omtrent irrigatie-ontwerp. Of dit webinar over irrigatie-workflows.

Andere nieuwe mogelijkheden van Vectorworks 2017 vind je dan weer hier.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660