Virtual Reality in Vectorworks 2017
Je kon er de voorbije zomer niet omheen, Pokémon Go was overal een enorm succes. Of je nu fan was of niet, het bewees alleszins de toegankelijkheid van zogenaamde augmented reality (AR). Het werd duidelijk dat immersieve technologieën zoals AR en virtual reality (VR) weldegelijk een mooie toekomst beschoren zijn. Niet alleen voor gamers, maar ook voor ontwerpers.

AR-technologie vertoont een computer-gegenereerde afbeelding op het beeld dat de gebruiker ziet van de werkelijkheid, en dit allemaal in real-time. VR-technologie genereert dan weer een 3D simulatie die gebruikers toelaat om ontwerpen te "bewandelen" en op ze deze manier te ontdekken.

Momenteel worden deze technologieën (vooral VR) meer en meer ingezet in de AEC-, landschaps- en entertainmentindustrie. Het geeft een nieuwe dimensie aan de manier waarop ontwerpen gepresenteerd kunnen worden aan klanten of medewerkers.

3 grote voordelen van VR-technologie

  1. Klanten aantrekken: Bedrijven die virtual reality-software incorporeren zullen een voetje voor hebben op concurrenten die hierover niet beschikken. Klanten zullen geïntrigeerd worden door de mogelijkheden die deze technologie biedt. Zou je zelf ook niet kiezen voor een firma die een aanvullende, immersieve ervaring via VR kan aanbieden bovenop haar kwaliteitsvolle renders?
  2. Ontwikkeling van ontwerpen: Designers gebruiken virtual reality om te bekijken hoe verschillende facetten van een design samenkomen binnen een bepaalde ruimte. Bijgevolg kunnen ze het ontwerp aanpassen op basis van deze VR-ervaring, en dit reeds vóór de finale presentatie bij klanten. Resultaat: een boost aan zelfvertrouwen voor de ontwerper en een grotere kans op succes.
  3. Presentatie van ontwerpen: Nooit eerder zijn we in staat geweest onze klanten middenin een ontwerp te plaatsen. We kunnen ze virtueel van kamer naar kamer laten wandelen, alsook trappen op en af laten lopen. Via deze diepgaande ervaring wordt het voor klanten een pak makkelijker om feedback te verstrekken omtrent het ontwerp zodat het finale design exact datgene is wat ze willen.

Of je nu al dan niet reeds ervaring hebt met virtual reality, wij zijn er rotsvast van overtuigd dat er een dag komt waarop alle designs op deze manier zullen worden voorgesteld aan klanten of juryleden van competities, aanvullend op de traditionele manieren van het vertonen van modellen. Het bekijken van architecturaal werk op een plat computerscherm weet een ontwerp namelijk niet altijd alle eer aan te doen.

Momenteel worden ontwerpers vaak geremd in hun virtual reality-plannen omwille van het prijskaartje van de bestaande software. Daarom zijn wij zo opgetogen over onze web view- en virtual reality- features in de nieuwe Vectorworks 2017. Het enige wat je moet doen is het nieuwe Export Web View-commando gebruiken om toegang te krijgen tot je 3D-model, en dit op welke webgebaseerde browser dan ook. Hierna kan je een link aanvragen die je dan kan delen met iedereen die het ontwerp wil bekijken op zijn of haar computer, iPad/tablet of mobiel toestel. Dit allemaal zonder dat enige aanvullende hardware vereist is. Op alle genoemde toestellen kan het model bekeken worden in 3D en kan de gebruiker zijn of haar vinger gebruiken om te bewegen binnen het ontwerp. Helemaal virtueel wordt het echter als je gebruik maakt van een mobiel toestel. Activeer je 360°-video zodat elke stap die je neemt in de echte wereld gereflecteerd wordt binnen het model. Met een Google Cardboard-headset en een mobiel toestel wordt de beste virtual reality-ervaring gegarandeerd. Bekijk de nieuwe Vectorworks 2017-feature in onderstaande video.

Probeer hier alvasts eens een Vectorworks-model uit in web view en virtual reality.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660